I Marya Ysofzay an Afghan women and Human Rights Activist living in Sweden wants to remind and inspire and speak up for voiceless people of my country.
Saturday, October 31, 2015
پولیس روتر دام در غرب هالند یک افغان را به اتهام جرایم جنگی ۳۵ سال قبل بازداشت کرد . صادق علمیار که ۶۴ سال دارد، به اتهام عضویت در یک واحد ویژه کماندوهای ارتش افغانستان که در کشتار مجاهدین در آوریل سال ۱۹۷۹ در شرق افغانستان نقش داشته، بازداشت شده است. دادستان هلند گفته است که در بیستم آوریل ۱۹۷۹ پس از حمله مجاهدین در روستای کرالای کنر افغانستان واحدهای ارتش دولت وارد این روستا شده و شمار زیادی از مردان و پسران جوان در این روستا را به قتل رساندند. او در سال ۱۹۹۰ در هلند پناهنده شد اما پس از آن که خانوادههای قربانیان در سال ۲۰۰۸ دادخواستی را به دادستانی هلند سپردند، او تحت پیگرد قرار گرفت. پیش از این نیز دو ژنرال حکومت پیشین افغانستان در هلند به جرم ارتکاب جرایم جنگی زندانی شده و یک پرونده دیگر پس از مرگ متهم در سال ۲۰۱۳ بسته شد. سازمان دیدهبان حقوق بشر نیز از اقدام دادستانی هلند استقبال کرده و آن را گامی برای تامین عدالت خوانده است و از دیگر کشورها از جمله آمریکا، کانادا و استرالیا خواسته است تا علیه شهروندان افغانستان که متهم به جنایت جنگی هستند و در این کشورها زندگی میکنند، اقدام کند.
Friday, October 30, 2015
درگیری عصر روز سه شنبه در منطقه خانقا ولسوالی بگرام پس از یک مشاجره لفظی میان دو گروه مسلح غیر مسولآغاز شد.” به گفته قدوسی در جریان این عروسی دو فرد ابتدا شوخی می کردند که بعد از چند دقیقه آنان باهم داغ شدند و به سلاح های دست داشته شان بالای همدیگر حمله کردند. او می گوید در این درگیری ۳ تن کشته و شماری نیز زخمی شدند تا هنوز از رقم دقیق زخمی های این رویداد اطلاعی در دست نیست. در همین حال محمد زمان مموزی قوماندان امنیه ولایت پروان نیز این رویداد را تایید کرد. قوماندان امنیه پروان می گوید در این درگیری یک افسر پولیس که از ولایت ننگرهار به عروسی شرکت کرده بود، نیز کشته شده است. آقای مموزی می گوید در پیوند به این رویداد کسی تا هنوز دستگیر نشده و پولیس بررسی های خود برای بازداشت عاملین این رویداد را آغاز کرده است. پیش از این نیز افراد مسلح غیر مسول در این ولایت در محافل عروسی باهم درگیری شدند که در بسیاری موارد تلفاتی هم در پی داشته است. پروان از جمله ولایت های شمالی کشور است که فعالیت و گشت گذار های افراد مسلح غیر مسول در این ولایت هموراه برای باشنده گان آن درد سر ساز بوده است. دولت بار ها در این ولایت اقدام به جمع اوری سلاح از نزد افراد غیر مسوول در پروان کرده اما دیده می شود که تا هنوز هیچ نتیجه ای نداشت است.
یک مرد آلمانی که در ارتباط با ناپدید شدن پسر چهارساله یک خانواده پناهجو بازداشت شده بود، به قتل این کودک و قتل یک کودک دیگر اعتراف کرده است. روز جمعه، ٨ آبان (٣٠ اکتبر) سخنگوی دادستانی آلمان گفت که یک مرد ٣٢ ساله در جریان بازجویی در ارتباط با قتل محمد جنوزی، به قتل این کودک و همچنین یک پسر شش ساله آلمانی از شهر پوتسدام به نام ایلیاس اعتراف کرده است. ایلیاس در ماه ژوئیه ناپدید شد. محمد جنوزی فرزند یک خانواده آلبانیایی بود که به منظور کسب پناهندگی در آلمان به سر میبرند. به گزارش رسانههای آلمانی، متهم به قتل، که از او با اسم سیلیون اس نام برده شده، گفت که جسد ایلیاس را در یک باغچه عمومی دفن کرده است. پلیس آلمان این فرد را روز پنجشنبه و پس از دریافت گزارشی از مادرش بازداشت کرد. ظاهرا او به مادرش گفته بود که در ربودن محمد دست داشته و پلیس بعدا جسد یک طفل خردسال را در صندوق اتومبیل او پیدا کرد. محمد روز اول اکتبر در برابر دفتر خدمات اجتماعی در برلین ربوده شد و به گفته پلیس، کوتاه مدتی پس از آن به قتل رسید. او زمانی ربوده شد که همراه مادر و دو خواهرش برای دریافت کمک هزینه دولتی به این محل مراجعه کرده بودند. پلیس گفته شواهدی در دست نیست که نشان دهد متهم به قتل، که اهل ایالت برادنبورگ در شرق آلمان است، با گروههای راستگرا یا محافل ضد مهاجران ارتباطی داشته است. برخی رسانههای آلمانی انگیزههای جنسی را در این قتل ها دخیل دانستهاند.
گروهطالبان با منفجر کردن قسمتی از یک کوه، راههای ارتباطی ۶ ولسوالی این ولایت را بستهاند . این انفجار صبح روز جمعه ۸ عقرب (آبان) در دو منطقه موسوم به تنگه شوات و تنگه سورکی در شرق پکتیا روی داده و به گفته مقامهای محلی مشکلات زیادی برای ساکنان این ۶ ولسوالی ایجاد کرده است. لجه منگل، جاجی آریوب، سمکنی، احمد خیل، پتان و جانی خیل، ولسوالیهایی هستند که مسیر ارتباطی آنها بسته شده است. گفته میشود که نیروهای امنیتی افغان که بعد از ظهر جمعه برای باز کردن مجدد این مسیر به منطقه رفته بودند با حمله شورشیان طالب مواجه شدند و در حال حاضر درگیری شدید میان دو طرف ادامه دارد. به گفته مقامهای امنیتی قرار بود نیروهای دولتی عملیاتی را در این منطقه راهاندازی کنند اما طالبان پیش از آغاز عملیات مسیر را مسدود کردند. گروه طالبان تا کنون در این رابطه چیزی نگفته است. ولایت پکتیا در جنوبشرق افغانستان با پاکستان هممرز است و شورشیان مسلح مخالف دولت در مناطقی از آن فعال هستند.
Thursday, October 29, 2015
یک دختر جوان در جوزجان خودرا اتش زد بعد از ظهر امروز یک دختر به سن ۲۹ ساله از قریه حسن آباد در ناحیه اول جوزجان خود را آتش زده است.” به گفته جوزجان علت به آتش زدن این دختر فقر، بی پولی و بی سوادی بوده است. آقای جوزجانی می گوید یک پسر خواستگار این دختر بود که چندین بار با پدر و مادر خود خانه دختر برای خواستگاری او رفته بودند اما پدر دختر راضی نشده که دختر را به شوهر بدهد. نزدیکان این دختر اما علت به اتش کشیدن این دختر ۲۹ ساله را فشار های روانی خواندن، آنان می گویند پیش از این او چندین بار اقدام به کار های غیر معملو کرده بود. قوماندان امنیه جوزجان می گوید امروز بعد از ظهر دختر خود را در یک اتاق حبس کرده و در همان جاه با لباس هایش خود را آتش زده است. او می گوید جسد دختر در شفاخانه ولایتی جوزجان انتقال داده شده و تمامی اعضای بدن این دختر سوخته است. پیش از این نیز یک زن جوان بنام میرا که تازه عروسی کرده بود به دلیل خشونت های خانوادگی در ولسوالی منگجیک جوزجان خود کشی کرده بود.
Tuesday, October 27, 2015
اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان بعد از ظهر روز سه شنبه (5 عقرب/ 27 اکتوبر) در یک کنفرانس ویدیویی با والیان ولایتهای متضرر شده وضعیت این مناطق و روند رسیدگی به آسیب دیدگان را مورد بررسی قرار داد. به گزارش دفتر ریاست جمهوری افغانستان، ویس احمد برمک، وزیر دولت در امور مبارزه با حوادث گفته است: «بررسی ما تاکنون نشان میدهد که در اثر این زمین لرزه به تعداد 115 تن از هم وطنان ما شهید شده اند.» وزیر دولت در امور مبارزه با حوادث افغانستان علاوه کرده است که در اثر این زلزله 538 تن دیگر زخمی شده اند و همچنین 7630 باب منزل مسکونی، 20 باب مسجد و 9 دفتر دولتی قسماً تخریب شده یا صدمه دیده اند. این زمین لرزه در برخی مناطق دورافتاده زیربناها مانند بند برق، جادهها و همچنین خطوط ارتباطی را تخریب کرده است. رئیس جمهور افغانستان گفته است که اکنون نیاز است تا تعداد زیربناهای تخریب شده مشخص گردند. رئیس جمهور افغانستان هدایت داده است که از تجهیزات و امکانات نیروهای امنیتی و دفاعی به خصوص قوای هوایی برای کمک رسانی به آسیب دیدگان استفاده صورت گیرد.
Monday, October 26, 2015
زلزلۀ روز دو شنبه تا حدی شدید بود که تکان های آن از کابل گرفته تا اسلام آباد و دهلی جدید حس شد و در شماری از ساحات سبب قطع جریان برق و مخابرات شد. بر اساس ارقامی که تا کنون ارایه شده است در نتیجه این زلزله ۱۹ تن در ولایات تخار و ننگرهار جان باخته اند و ۱۰۷ نفر جراحت برداشته اند، اما به گفتۀ مقامها انتظار می رود که رقم تلفات از این هم بیشتر شود، چون تا هنوز از وسعت تخریبات و تلفات در ساحات دوردست روستایی اطلاعی در دست نیست. مسوولان صحت عامه ننگرهار به گفتند که تا شش کشته و ۶۹ زخمی در اثر زلزلۀ روز دو شنبه به شفاخانۀ آن ولایت منتقل شده است. همچنان از ولایت تخار گزارش شده که در تالقان مکتب نسوان بی بی هاجره که در یک خانۀ کرایی موقعیت داشت، در اثر ازحام شاگردان مکتب، ۱۲ شاگرد در زیر پا جان باخت و کم از کم ۳۵ شاگرد دیگر زخمی شد. سید عنایت الله نوید رئیس معارف تخار گفت که کشته شدگان این رویداد شاگردان بین صنوف چهار تا ششم استند. ادارۀ سروی جیولوجی ایالات متحده شدت این زلزله را ۷.۵ به مقیاس ریکتر تعیین کرده و گفته است که مرکز آن در عمق ۲۱۳ کیلومتری زمین و در کوهستانات شمال ولایت بدخشان بوده است. مقامها در ولایت بدخشان – مرکز این زلزله – گفته اند که ده ها خانه در کم از کم دو ولسوالی دوردست و پرجمعیت آن ولایت تخریب شده است، اما از تلفات جانی آن آمار دقیقی ارایه نکرده اند. عبدالله عبدالله رئیس اجرائیۀ حکومت وحدت ملی لحظاتی پس از وقوع این زلزله مقامهای ادارۀ مبارزه با حوادث را برای تشکیل جلسه فراخواند تا خسارات زلزله را ارزیابی کرده و برای آسیب دیدگان امداد رسانی کنند. تا کنون از کشته شدن کم از کم ۴۰ نفر و زخمی شدن حدود ۳۰۰ نفر در پاکستان به ویژه ایالت خیبرپشتونخواه آن کشور گزارش شده است. مقام ها می گویند که شمار تلفات این رویداد شاید بیشتر باشد، چون تا هنوز نه وسعت تخریبات زلزله مشخص شده و نه هم گروه ها امداد به ساحات دوردست و روستایی که بیشترین صدمه را متحل شده است، رسیده اند.
Sunday, October 25, 2015
درطی یک دهه اخیر نزدیک به ۳۰ مقام بلند پایه حکومتی محلی غزنی، به شمول والی، معاون والی، رییس شورای ولایتی، آمرامنیت وچندین ولسوال ازسوی مخالفین کشته شده اند. مسئولین محلی غزنی می گویند که این ولایت، نسبت به هرولایت دیگر افغانستان، میزان بلند تلفات مقامات بلند پایه حکومتی را به خود اختصاص داده است. به گفته ی این مسئولین، با افزایش نا امنی در افغانستان، میزان تهدیدات برجان مقام های حکومتی غزنی بصورت روز افزون رو به افزایش است. مسئولین می گویند که برای اولین بار قاری بابا اولین والی حکومت افغانستان درغزنی درسال ۲۰۰۲ ترورشد وبعد ازآن دامنه ترور وکشته شدن مقامات حکومتی توسط مخالفین دولت، دراین ولایت گسترش یافته است. محمد علی احمدی معاون والی غزنی دراین باره به رادیو آشنا صدای امریکا گفت:" درسال ۲۰۰۲ میلادی تاج محمد معروف به قاری بابا اولین والی حکومت تازه تأسیس افغانستان درغزنی بعد از دوره بازنشتگی کشته شد محمد کاظم الله یار معاون والی اسبق غزنی نیز بعد از آن دریک حمله انتحاری کشته شد درمجموع ازرییس شورای صلح گرفته تا رییس شورای ولایتی شماری از ولسوالان به تعداد ۲۵ تا۳۰ مقام بلند پایه حکومتی درغزنی توسط مخالفین دولت دریک دهه اخیر کشته شده اند". مسئولین درغزنی می گویند که اکنون نیز دامنه نا امنی دراین ولایت گسترش یافته وهدف اصلی مخالفین ازبین بردن مقامات بلند پایه حکومتی است. اکنون خانواده های این مقام های اسبق کشته شده درغزنی دروضعیت بد اقتصادی، توأم با تهدیدات مخالفین دولت در کشور زندگی می کنند وشماری ازآنان ازاثر فشارهای اقتصادی وامنیتی درخارج ازکشور پناهنده شده اند. در تازه ترین مورد پنجشنبه گذشته محمد داود گلستانی ولسوال ولسوالی جغتو غزنی ازاثر انفجار یک ماین کنارسرک جان خود را ازدست داد. درکنار کشته شدن نزدیک به ۳۰ مقام بلند پایه حکومتی مسئولین محلی این ولایت می گویند که دریک سال اخیر دستکم ۷۰ فرد با نفوذ ملکی به شمول غیرنظامیان ازسوی افراد مسلح ناشناس ترورشده اند.
در ادامۀ سلسلۀ از رقابت های بین المللی، افغانستان برای انجام پنج رقابت یک روزه و دو رقابت ۲۰ اووره به زمبابوی رفت. برای برنده شدن در این سلسلۀ از رقابت ها باید هر جانب تلاش میکرد تا در سه رقابت برنده شود. در چهار رقابت نخست، دو بار افغانستان و دو بار زمبابوی برنده شد و در نهایت سرنوشت این سلسلۀ از رقابت ها در بازی امروز تعیین گردید که از آن تیم ملی کرکت افغانستان پیروز بدر آمد. زمبابوی پس از آن که برنده قرعه شد، افغان ها را به بیتنگ دعوت کرد. نورعلی ځدران که نخست بازی را برای افغانستان آغاز کرده بود پس از انجام دادن ۵۴ دوش از میدان حذف شد. به همین ترتیب محمد شهزاد ۲۶، محمد نبی ۵۳، اصغر ستانکزی ۳۸، میرویس اشرف ۲۱و دولت ځدران ۱۳دوش انجام دادند. اما سمیع الله شینواری، نجیب الله ځدران، شفیق الله شفق و راشد خان هر کدام در کمتر از شش دوش از میدان حذف شدند. در مقابل تیم ملی کرکت زمبابوی که در تناسب به افغانستان یک تیم با تجربه بوده، عضویت کامل شورای بین المللی کرکت داشته و در ردیف تیم های درجه اول قرار دارد، آغاز بدی داشت. سه بازیکن ردۀ نخست این تیم یکی پی دیگر در کمتر از پنج اوور نخست از میدان حذف شدند. اما این روند در این جا خاتمه نیافت و بازیکنان زمبابوی نتوانستند در مقابل بالران افغان تاب بیاورند و یکی پی دیگر از میدان حذف شدند. یگانه بازیکن تیم ملی کرکت زمبابوی که توانست بازی خوبی را به نمایش بگذارد، شان ویلیم بود که به نفع تیمش ۱۰۲دوش انجام داد اما در اخیر او نیز از میدان حذف شد. در نهایت تمامی بازیکنان تیم زمبابوی در ۴۴.۱ اوور از میدان حذف شدند و توانستند فقط ۱۷۲دوش انجام دهند. دولت ځدران با حذف چهار بازیکن تیم حریف، جایزۀ "مردم میدان" را از آن خود کرد اما شان ویلیم از تیم زمبابوی نیز در آن جایزه شریک شناخته شد. این رقابت برای تیم کرکت افغانستان به این دلیل تاریخ ساز شد که تیم ملی کرکت افغانستان از جملۀ تیم های ردۀ دوم بوده اما تیم زمبابوی در ردیف تیم های ردۀ اول قرار داشته و عضویت کامل شورای بین المللی کرکت را دارد.
Friday, October 23, 2015
: افغانستان بعد از سه ده به بار اول عضويت يک کميسيون مهم سازمان ملل متحد را کسب کرد. خبرنامۀ که از طرف دفتر نماينده افغانستان در سازمان ملل متحد نشر گريده ، آمده است که افغانستان براى سه سال آينده عضوى کميسيون اقتصادى و اجتماعى(ECOSOC) اين سازمان شد . محمود صيقل نماينده دايمى افغانستان در سازمان ملل متحد گفته است که به اساس راى اکثريت اعضاى اين سازمان عضويت کميسيون ياد شده را کسب کرده است . به گفته وى، افغانستان سه ده قبل در سال هاى ١٩٥٦و ١٩٧٦عضويت اين کميسيون را داشت . صيقل افزوده است (( با کسب عضويت اين کميسيون ، افغانستان اين چانس دارد که در عرصۀ از بين بردن فقر در افغانستان با جهانيان تلاشهاى مشترک داشته و درچوکات اين کميسيون به دست آوردهاى خود نيز ادامه دهد. )
Thursday, October 22, 2015
وزیر امور مهاجرین می گوید: ۱۲۵ هزار افغان از کشورهای اروپایی درخواست پناهندگی کرده اند که از این میان، صد هزار افغان در سال جاری، به سوی اروپا رفته اند. سقوط قندوز و فرمانروايي چند روزه طالبان بيست هزار خانواده قندوزي را آواره کرد؛ بعد از پس گيري اين شهر توسط نيروهاي دولتي رفته رفته روند بازگشت بيجا شدگان سرعت گرفت. وزارت مهاجرین و عودت کنندگان آمار تکان دهنده ای را در اختیار خبرگزاری جمهور قرار می دهد. سیدحسین عالمی بلخی وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان، نخست در خصوص بیجاشدگان قندوز می گوید که روند برگشت بیجاشدگان این ولایت به سرعت پیش می رود و اکنون ۵۰ درصد از بیجاشدگان این ولایت به خانه های شان برگشته اند. به گفته آقای بلخی؛ در حال حاضر روند برگشت بیجاشدگان قندوز از ولایات کابل، تخار و بدخشان به این ولایت ادامه دارد. از سویی هم؛ وزیر امور مهاجرین تصریح می کند که شدت گرفتن جنگ، صدها خانواده را در ننگرهار، فاریاب، بادغیس، هلمند و چندین ولایت دیگر، آواره کرده است. وی آمار می دهد که حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار فامیل در داخل کشور بیجا شده اند که برخی از این ها برگشت خواهند کرد؛ اما حدود ۲۰ هزار خانواده دیگر بیجا خواهند ماند و دیگر به منازل شان برنخواهند گشت. آقای عالمی بلخی می گوید: ۱۲۵ هزار افغان از کشورهای اروپایی درخواست پناهندگی کرده اند که از این میان، صد هزار افغان در سال جاری، به سوی اروپا رفته اند. بر اساس گزارش های وزارت مهاجرین و عودت کنندگان، اگر وضعیت امنیتی بهبود یابد؛ میزان مهاجرت کاهش یافته و به جای آن، گراف عودت کنندگان نیز به داخل کشور افزایش خواهد یافت
برخیاز رسانهها از موجودیت گروه طالبان در بخشهایی از پایتخت افغانستان خبر میدهند. خبرگزاری رویترز از قول باشندهگان محل در کابل گزارش میدهد که طالبان در ولسوالی دهسبز کابل حضور دارند و شبانه از مردم آب و نان میخواهند. برخی از باشندهگان محل به رویترز گفتهاند که طالبان در این ولسوالی با مردم تماس دارند، از باشندهگان همان محل هستند و حمایت مدرم را نیز با خود دارند. در همین حال ولسوال دهسبز گفتهاست که طالبان حضور فزیکی در این ولسوالی ندارند و تنها گاهی از آن بالای شهر کابل راکت پرتاب میکنند. همچنان فرماندۀ پولیس این ولسوالی نیز موجودیت طالبان در دهسبز را در دهسبز بدون تهدید به کابل گفتهاست. اما یک منبع امنیتی که از افشای نامش خودداری کرده به رویترز گفته که طالبان قصد داشتند از ولسوالی دهسبز به کابل حمله کنند ولی به دلیل اینکه توان تصرف شهر کابل را ندارند، تصمیم نداشتند کابل را تصرف کنند و هدفشان تنها ایجاد ناآرامی بود. از سویی، شماری از نمایندهگان کابل در پارلمان نیز از موجودیت طالبان در دهسبز سخن گفتهاند ولی صدیق صدیقی، سخنگوی وزارت داخله این موضوع را رد کرده و گفتهاست که ایجاد گارنیزیون به خاطر تامین امنیت کابل رویدست گرفته شدهاست. ولسوالی دهسبز که هشت کیلومتر با شهر کابل فاصله دارد ۱۲۰ هزار نفوس دارد و تا به حال طالبان چندباری تلاش کردهاند از این ولسوالی بالای کابل راکت پرتاب کنند. پیش از این امنیت ملی افغانستان بارها از کشف و خنثاسازی موشکهایی که از سوی طالبان به هدف پرتاب بالای مرکز کابل در این ولسوالی جا به جا شده بود، خبر دادند.
Tuesday, October 20, 2015
رسانههای امارات متحدۀ عربی گزارش میدهندکه عبدالرحمان زاهد، معاون وزیر خارجه در زمان رژیم طالبان در دوبی بازداشت شدهاست. بر بناید این گزارش، معیین وزارت خارجۀ طالبان، در دوبی با شماری از افرادش بازداشت گردیده و پس از آن به جای نامعلومی برده شدهاست. هرچند خبر بازداشت عبدالرحمان زاهد را مقامهای امارات دیروز همهگانی کردند اما او ماه گذشته میلادی بازداشت شدهاست. گفته میشود این مقام پیشین طالبان در فرودگاه دوبی با چندتن از افراد دیگر طالبان که نامی از آنان برده نشده، بازداشت گردیدهاست. در همین حال گفتههایی وجود دارد که این مقام پیشین طالبان تا هنوز ارتباط وسیع محلی و بینالمللی داشته و با شخصیتهای مهم امارات دیدار میکردهاست. زاهد مسؤولیت همآهنگی طالبان را در دفتر سیاسیشان در قطر به دوش داشته و همچنان همآهنگکنندۀ رهبران و سران طالبان در پاکستان نیز بودهاست. رسانههای امارات میگویند عبدالرحمان زاهد که بدون اجازه نشستهایی را در امارات برگزارمیکرده به همکاری پاکستان بازداشت شدهاست. عبدالرحمان زاهد که اخیرا از ملا منصور نیز حمایت کرد در زمان در زمان طالبان به عنوان معیین وزارت خارجه و رییس بانک مرکزی کار کردهاست. این نخستین بار نیست که مقامهای طالبان در امارات متحدۀ عربی توسط پولیس این کشور بازداشت میشوند.
ژنرال عبدالرشید دوستم معاون اول رئیس جمهوری افغانستان با هدف بیرون راندن گروه طالبان از ولایتهای شمالی، به ولایت جوزجان رفته است. آقای دوستم ساعتی پس از آن که با شهر شبرغان، مرکز ولایت جوزجان رسید، به خبرنگاران گفت که "نگرانی"های مردم از وضعیت امنیتی در ولسوالی غورماچ، ولایت فاریاب و ولایت قندوز را رفع خواهد کرد. معاون اول رئیس جمهوری افزود که در حال حاضر مرکز ولسوالی غورماچ به دست گروه طالبان است، اما سربازان یک واحد ارتش در تپه های اطراف این ولسوالی مستقر هستند. پریروز یک عضو شورای ولایتی فاریاب در مصاحبه تایید کرد که ولسوالی غورماچ به دست طالبان افتاده، اما دیروز یک مقام پلیس این ولایت از بازپسگیری آن خبر داد. آقای دوستم توضیح نداد که به کدام مناطق سفر میکند، اما سلطان فیضی مشاور مطبوعاتی او به بیبیسی گفت که آقای دوستم به غورماچ میرود و عملیات نیروهای مسلح را در ولایت فاریاب هم از نزدیک نظارت خواهد کرد و در صورت نیاز به ولایت قندوز هم خواهد رفت. به گفته آقای فیضی، ژنرال دوستم در روزهای اخیر با مقامهای ارشد امنیتی و دفاعی در کابل درباره اوضاع امنیتی شمال رایزنی کرد و در پی این گفتوگوها به شمال سفر کرده و با مقامهای محلی در شمال هم مشغول گفتوگو شده است. مشاور مطبوعاتی ژنرال دوستم گفت که پس از آن که معاون رئیس جمهوری گزارش این رایزنیها را به رئیس جمهوری ارائه کرد، اشرف غنی رئیس جمهوری دستور اجرای عملیات را در شمال به رهبری آقای دوستم صادر میکند. سلطان فیضی گفت که تمرکز اصلی آقای دوستم در این سفر تحکیم مواضع دولت در مقابله با گروههای شورشی در شمال است؛ به گونهای که پس از پایان عملیات، نهادهای محلی بتوانند از خود در برابر این گروهها بهخوبی دفاع کنند. به گفته او، مناطقی که در این عملیات از کنترل طالبان بیرون شدند، نیروهای بیشتری از ارتش، پلیس و امنیت ملی مستقر خواهند شد و در جایی که نیاز باشد نیروهای مردمی هم تشکیل خواهند شد.
Monday, October 19, 2015
مولوی عبدالرحیم مسلم دوست که از او به عنوان فرمانده گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در افغانستان نام برده میشود، گفته است که دیگر از حافظ سعید، رهبر این گروه در "منطقه خراسان" تبعیت نخواهد کرد. آقای مسلم دوست روز دوشنبه ۲۷ میزان (مهر) با ارسال بیانیهای به رسانهها، دلیل این تصمیم خود را "سر باز زدن حافظ سعید از اصول اسلام و گروه داعش و اقدام وی به کشتار، بازداشت مردم بیگناه و اهانت به آنها" خوانده است. مولوی مسلم دوست در این بیانیه گفته است: "ما از انتخاب حافظ سعید خان به عنوان رهبر خراسان به گرمی استقبال و حمایت کامل کردیم اما او دست به اعمال ظالمانه زد. دستورات اسلام را نقض کرد و افغانها را تحقیر کرد." بر اساس گزارشها حافظ سعید که پیش از این از اعضای ارشد تحریک طالبان پاکستان بود، در ماه ژانویه گذشته با ابوبکر بغدادی، خلیفه خودخوانده گروه داعش بیعت کرد. مقامهای امنیتی افغانستان در ماه ژوئیه گذشته گفتند که او در حمله هواپیماهای بیسرنشین آمریکایی کشته شده اما اندکی بعد یکی از سخنگویان گروه داعش این خبر را رد کرد. مولوی مسلم دوست در بیانیه خود ضمن انتقاد از ورود حافظ سعید به خاک افغانستان گفته است که او در این کشور "شروع به کشتن و بازداشت کردن افراد بیگناه در مناطق کوت و شینوار در ولایت ننگرهار کرد." آقای مسلم دوست افزوده است: "او احکام ناعادلانه صادر کرده، مراکز آموزشی را بسته، با مردم بدرفتاری کرده و دست به چنان اعمالی زده که نمیتوان آن را توجیه کرد." او گفته: "حافظ سعید همه این کارها را به نام اسلام میکند و این باعث بدنامی داعش میشود. من وظیفه اسلامی خود میدانم که بیعت خود را از او پس بگیرم." با این حال این فرمانده گروه داعش گفته است "تا زمانی که انحرافی نبیند، به این گروه و خلافت اسلامی" وفادار خواهد ماند. گفته میشود مولوی عبدالرحیم مسلم دوست که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۵ در زندان گوانتانامو بسر برده، اولین فرمانده شورشی در مناطق مرزی میان افغانستان و پاکستان بود که با ابوبکر بغدادی بیعت کرد. او در ماه ژوئن امسال در گفتوگو با بیبیسی گفت که بمباران از سر بریدن وحشیانهتر است و سربریدن، "رحیمانهترین" شیوه کشتن است. عبدالرحیم مسلم دوست که گفته میشود در گذشته روابط نزدیکی با گروه طالبان داشته، گفت که این گروه "به نام اسلام و جهاد، به آزار و اذیت مردم افغانستان پرداختند."
سیما جوینده از تهدیدها از سوی افراد روزمند به شمول برخی از اعضای شورای ولایتی این ولایت که به خاطر برکناریاش تظاهرات برپا کردند، نگرانی دارد. خانم جوینده گفتهاست که این افراد فرماندهان مسلح غیر مسؤول هستند که سالها از هزاران نفر باج گرفتهاند. والی غور افزودهاست صددرصد احتمال این هم میرود که از دست این افراد کشته شود. او یادآور شده که این افراد میخواهند به هر گونهیی که شده خواسته یا نخواسته، اعضای خانهواده یا خود خانم جوینده را از بین ببرند؛ چون سلاح دارند. شماری از مردم ولایت غور روز گذشته برای دومین بار در طی یک هفته به خاطر برکناری سیما جوینده، والی این ولایت تظاهراتی را راهاندازی کردند و برخی از اعضای شورای ولایتی غور در این تظاهرات والی غور را به بیکفایتی متهم کرده گفتهاند که حکومت مرکزی باید توجه کند و هیئتی را بفرستد تا موضوع را از نزدیک دنبال کند. اما والی غور گفته که این افراد حریم دریا و حقو مظلومها را به عنوان باج میخواستند و معارف را حیف و میل کرده پولهای کانال غور را نیز به جیبشان زده ساحات سبز را غصب کردند. خانم جوینده افزودهاست که زنبودنش را این افراد جرم میدانند و میگویند در این مورد نباید با آنان قانونی برخورد کند. او افزودهاست این افراد گفتهاند والیان پیشین با آنان همنظر بودند و این موضوع را میخواهند بالایش بپذیرانند ولی یک لکۀ سیاه است و حاضر نیست زنان را هم در تاریخ بدنام کند. از سویی، شماری از زنان روز گذشته در حمایت از والی غور شورای ولایتی این ولایت را به زنستیزی متهم کرده و گفتهاند آنان خواستار کسی نیستند که دستش به خون مردم آلوده باشد یا خانۀ مردم را چور کرده باشند. خانم جوینده از حکومت مرکزی خواستهاست تا هرچه عاجل هیئت را به خاطر بررسی این موضوع به ولایت غور بفرستند.
این رویداد ترافیکی شام روز گذشته در جادهیی که از پایتخت ایران تهران به سمت شهر قم رفته، اتفاق افتیدهاست. در این رویداد یک موتر ملی بس با موتر باربری تصادم کرده و در نتیجۀ آن ۱۰ افغان دیگر زخمی گردیدند. محمد حسین، رییس رییس پولیس شاهراه ایران میگوید قربانیان این رویداد تمامشام پناهندهگان غیر قانونی بودند که وارد ایران شده بودند. کشور ایران بیشترین رویدادهای ترافیکی را در خودش دارد و گفته میشود سالانه ۱۸ هزارتن به اثر این رویدادها در این کشور جانشان را از دست میدهند. این در حالیست که در یک سال اخیر شمار زیادی از شهروندان افغانستان کشور را ترک کردهاند و این روند هنوز جریان دارد. هرچند تا کنون بارها مقامهای حکومتی و رهبران دینی و جهادی خواستار توقف رفتن شهروندان به بیرون از کشور شدهاند اما سد راه فرار شهروندان از کشور نشدهاست. بیکاری، فقر و تنگدستی، گسترش روزافزون ناامنی و موارد دیگر از جمله عواملیست که سبب فرار شهروندان میشود.
Sunday, October 18, 2015
گزارشها از ولایت شمالی فاریاب میرسانند که ولسوالی غورماچ این ولایت به دست طالبان سقوط کردهاست. مسؤولان در ولایت فاریاب به رسانهها میگویند طالبان بامداد امروز پس از درگیری شدید با نیروهای امنیتی ولسوالی غورماچ را تصرف کردهاند. سید عبدالباقی هاشمی، رییس شورای ولایتی فاریاب میگوید طالبان حدود ساعت ۲:۰۰ بامداد بالای ولسوالی غورماچ حمله کرده و کنترول و ادارۀ مرکز این ولسوالی را به دست آوردهاند. او میافزاید نیروهای امنیتی در حال حاضر به یک پایگاه دیگر که که آن نیز توسط طالبان محاصره شده عقبنشینی کردهاند. مقامهای محلی در فاریاب میگویند اگر کمک هوایی و نظامی به ولسوالی غورماچ نرسد پایگاهی که نیروهای امنیتی در آن هستند نیز سقوط خواهد کرد.
نیروهای امنیت ملی افغانستان یک فرماندۀ برجستۀ داعش و یک فرماندۀ طالبان را در عملیاتهای جداگانه در ولایت ننگرهار بازداشت کردهاند. در خبرنامهیی که از سوی ریاست عمومی امنیت ملی پس از چاشت روز یکشنبه(۲۶ میزان) به نشر رسید آمدهاست که یکتن از فرماندهان داعش و دومی فرماندۀ طالبان است که به تازهگی از خاک پاکستان به افغانستان فرستاده شده بود. ذاکرالله، مشهور به ابراهیم فرماندۀ ۱۲ نفری طالبان که به داعش پیوسته بود با دو همراهش در بخشهایی از ولسوالی اچین و مهمند درۀ ننگرهار بازداشت شدهاست. او میگوید در آغاز با طالبان بوده و پس از شکلگیری داعش در ننگرهار با فردی از اعضای گروه به نام قاری گلزار یکجا شدهاست. در همین حال در یک اقدام دیگر نیروهای امنیت ملی بلال، یکتن از فرماندهان ۱۰نفری طالبان را با یکتن از افرادش در ننگرهار بازداشت کردهاند. بلال میخواسته با افرادش از طریق بندر تورخم از آنطرف خط دیورند به منظور انجام حملههای هراسافگنانه وارد ننگرهار گردد که همزمان با ۱۳ میل کلاشینکوف، ۴۱ میل تفنگچۀ پاکستانی، بمهای دستی و ماینهای ضد پرسونل بازداشت شدهاست.
Saturday, October 17, 2015
بر طبق اطلاعات پوليس بلغارستان، ناوقت شب گذشته مرزبانان بلغارستان در مرز با تركيه با يك گروه ٥٠ نفره از پناهجویان برخوردند كه به صورت غيرقانونى مرز را عبور كرده و وارد خاك اين كشور شده بودند. پوليس مرزى بلغارستان از پناهجویان مى خواهد تا توقف كنند اما على رغم هشدارهاى پوليس مرزى، این گروه از پناهجویان که همه افغان بودند، اقدام به فرار مى كنند. گيورگج گوستاو، وزیر داخله بلغارستان مى گويد كه یکی از سربازان پوليس مرزى قصد داشته تا با شليك گلوله هاى هشداردهنده پناهجویان افغان را مجبور به توقف کند، اما یک گلوله به پشت گردن يكى از پناهجویان اصابت كرده و او در راه انتقال به شفاخانه به دليل شدت جراحات جان داده است. اين واقعه ناوقت شب گذشته در شهر مرزى سریديز " Sredez" در جنوب شرق بلغارستان به وقوع پيوسته است. بر طبق گفته های آقای گوستاو، اين گروه از پناهجویان افغان كه همه بين سنين ٢٠ تا ٣٠ سال عمر دارند، قوانين مرزى بلغارستان را زيرپا كرده و با توجه به هشدارهاى نيروهاى مرزى مبنى بر توقف و يا بازگشت به خاك تركيه، به راه شان بدون توجه به هشدارها ادامه دادند. او همچنان افزود كه متباقى ٤٩ پناهجوی افغان بازداشت شده و تحقيقات از آنها جريان دارد. گوستاو علاوه كرد كه هيچ كدام از اين مهاجران مسلح نبوده اند. واکنش تند از سوى ديگر كشته شدن اين پناهجوى افغان در بلغارستان واكنش تند كميسيون اتحاديه اروپا در شهر بروكسل را در قبال داشته است. بويكو بوريسو، نخست وزير بلغارستان كه شب گذشته در شهر بروكسل و در جلسه سران اتحاديه اروپا براى حل بحران پناهجویان حضور داشت، پس از شنيدن خبر كشته شدن اين مهاجر افغان در خاك كشورش، جلسه سران اتحاديه اروپا در بروكسل را ترك كرده و به كشورش برگشت. اين اولين واقعه كشته شدن يك پناهجو توسط شليك نيروهاى امنيتى از زمان آغاز بحران پناهجویان در اروپا است. بیشتر پناهجویان پس از عبور از خاک ترکیه وارد کشورهای اروپایی می شوند بیشتر پناهجویان پس از عبور از خاک ترکیه وارد کشورهای اروپایی می شوند كشورهاى اروپايى در حال حاضر با بزرگترين بحران مهاجران پس از جنگ جهانى دوم روبرو شده اند و برطبق آمارهاى ارايه شده در ٩ ماه اول سال جارى بيش از ۷۰۰ هزار پناهجو از طریق ترکیه و یونان و با عبور از كشورهاى حوزه غرب بالكان خود را به كشورهاى اروپاى غربى مانند آلمان رسانده اند. توافق ترکیه و اتحادیه اروپا برای کنترول پناهجویان از سوی دیگر اتحادیه اروپا و ترکیه در نشست روز گذشته در شهر بروکسل با یکدیگر روی برنامه عمل مشترک به توافق رسیدند. برطبق این توافقنامه، اتحادیه اروپا قرار است یک بسته کمکی ۳۰۰ میلیون یورویی در اختیار ترکیه قرار دهد و همچنان شرایط صدور ویزای اتحادیه اروپا برای شهروندان ترکیه را آسان بسازد و در مقابل دولت ترکیه باید جلوی سرازیر شدن پناهجویان از طریق این کشور به اروپا را بگیرد. در بخش دیگر این توافقنامه، همچنان قرار است در مقابل جلوگیری از ورود پناهجویان به اتحادیه اروپا از طریق خاک ترکیه، اتحادیه اروپا روند گفتگوها با دولت ترکیه برای پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا را از سر بگیرد. جان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا صبح امروز پس از اعلام این توافق گفت تمامی این امتیازات زمانی به ترکیه داده خواهد شد که از ورود پناهجویان از طریق خاک این کشور جلوگیری شود. همچنان او گفت که مذاکرات روی این موضوع با دولت ترکیه طی روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.
سازمان " پزشکان بدون مرز" می گوید یک تانک زرهی آمریکایی روز پنجشنبه گذشته با زور وارد محوطه بیمارستان این سازمان در شهر قندوز شده و بخشی از تجهیزات موجود را همراه با «شواهد احتمالی» حمله هوایی به این بیمارستان را تخریب کرده است. در یک بیانیه که از سوی پزشکان بدون مرز منتشر شده گفته شده است که این تانک اعضای کمیسیونی را حمل می کرده است که مشترکا از سوی آمریکا، سازمان ناتو و دولت افغانستان برای تحقیق درباره حمله هوایی به این بیمارستان ایجاد شده است. پزشکان بدون مرز در بیانیه خود گفته است « ورود جبری بدون اطلاع قبلی این تانک به محوطه بیمارستان باعث نابودی بخشی از تجیهزات و شواهد احتمالی و موجب ترس و نگرانی کارمندان این سازمان شده است.» یک سخنگوی سازمان ناتو گفته است این سازمان در جریان این حادثه قرار گرفته و چگونگی وقوع آن را تحت بررسی دارد. ارتش آمریکا مسئولیت حمله به بیمارستان پزشکان بدون مرز در شهر قندوز بروز ٣ اکتبر را که منجر به کشته شدن ٢٢ نفر از جمله ١٢ کارمند پزشکان بدون مرز شد، بعهده گرفته و رئیس جمهور آمریکا شخصا بدلیل این حادثه از پزشکان بدون مرز عذرخواهی کرد اما سازمان پزشکان بدون مرز خواهان تحقیقات مستقل درباره این حمله هوایی شده است. حمله هوایی آمریکا به بیمارستان قندوز در جریان درگیری ها میان گروه طالبان و نیروهای دولتی افغانستان بر سر کنترل شهر قندوز اتفاق افتاد.
ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان از بازداشت یک شبکۀ مربوط به گروه طالبان در ولایت قندهار خبر میدهد. نیروهای امنیت ملی طی یک عملیات ویژه این شبکه را بازداشت کردهاند. افراد بازداشتشده ۱۱ نفر به شمول یک فرماندهشان به نام رحمت الله، مشهور به دنگر میباشند. امنیت ملی میگوید این افراد مصروف فعالیتهای هراسافگنانه در بخشهایی از شهر قندهار بودهاند. همچنان افراد بازداشتشده در رویدادهای گوناگون هراسافگنانه در قندهار، به ویژه ترور یکتن از بزرگان قومی به نام نیک محمد باشندۀ ولسوالی ژیری، دو افسر پولیس و یکتن از افراد دولتی دست داشتهاند. افراد بازداشتشده به آنچه تا کنون انجام دادهاند اعتراف کردهاند. ولایت قندهار از جمله ولایتهایی در جنوب افغانستان است که طالبان در بخشهای مختلف آن به گونۀ پراگنده فعالیت دارند.
Thursday, October 15, 2015
افراد مسلح دو مرد و سه زن را در ولسوالی ناآرام گیلان ولایت غزنی ربوده و به منطقه نامعلوم منقتل کرده اند. این زنان و مردان باشندگان ولسوالی جاغوری هستند و حوالی ساعت ۵ عصر دیروز در منطقه باغتو در راه جاغوری – گیلان به گروگان گرفته شدند. که افراد وابسته به گروه تروریستی عثمانی این گروگانگیری را انجام داده اند، گروهکی که چندین بار اقدام به گروگانگیری کرده است. که هنوز معلوم نیست ربایندگان این زنان و مردان را به کجا برده اند. تا هنوز فرد یا گروهی مسوولیت این آدم ربایی را به عهده نگرفته است. خبرگزاری بخدی تلاش کرد تا در مورد این رویداد با مقامات ولایت غزنی صحبت کند، اما موفق به گرفتن نظر مقامات این ولایت نشد. حدود سه ماه پیش نیز دو خانم و یک مرد از راه گیلان – جاغوری به گروگان گرفته شدند و هنوز از سرنوشت آنها خبری در دست نیست. اواخر سال گذشه، افراد مسلح در شاهراه غزنی – قندهار ۳۱ مسافر را ربوند و پس از چند ماه ۱۹ تن آنها را رها کردند و هنوز از سرنوشت دستکم ۱۰ مسافر دیگر خبری در دست نیست. در ماه اسد، طالبان چهار مسافر را که در مسیر خوگیانی – جاغوری به گروگان گرفته بودند، کشتند. تعداد رویدادهای گروگانگیری و کشتار مسافران در ولایت غزنی به دلیل افزایش حادثه از شمارش خارج شده است. تمامی قربانیان و کسانیکه به گروگان گرفته شده متعلق به قوم هزاره هستند.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا برنامه جدید حضور نیروهای نظامی این کشور را در افغانستان اعلام کرد. آقای اوباما که روز پنجشنبه، ۱۵ اکتبر، در کاخ سفید با رسانهها صحبت میکرد، گفت که تصمیم گرفته تا روند خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان تا پایان سال ۲۰۱۶ کندتر شود و ۵۵۰۰ نظامی این کشور پس از این سال در افغانستان باقی بمانند. رئیس جمهوری آمریکا گفت که به تروریستها اجازه داده نخواهد شد تا بار دیگر از خاک افغانستان دست به عملیات علیه آمریکا بزنند و منافع این کشور را تهدید کنند. در حال حاضر نزدیک به ده هزار نفر از نیروهای آمریکایی در افغانستان حضور دارند که سرگرم آموزش و پشتیبانی از نیروهای امنیتی افغان و تعقیب نیروهای وابسته به القاعده هستند. بر اساس برنامه قبلی دولت آمریکا، قرار بود تمام نظامیان آمریکایی تا پایان سال ۲۰۱۶ میلادی از افغانستان خارج شوند و تنها یک هزار نیرو برای حفاظت از سفارت آمریکا در کابل باقی بمانند. آقای اوباما گفت که در برنامه جدید حضور نیروهای آمریکایی، تغییری در ماهیت ماموریت آنها نخواهد آمد و این نیروها در عملیات نظامی مستقیم علیه مخالفان مسلح دولت افغانستان و گشتزنی در سطح این کشور شرکت نخواهند داشت. با این حال او گفت هر زمانی که برای به نتیجه رسیدن ماموریت فعلی نیروهای آمریکایی در افغانستان نیاز به نیروهای بیشتر یا بهبود جدول زمانی حضور این نیروها باشد، این تغییرات اعمال خواهد شد. آقای اوباما گفت که این اولین بار نیست که در تعداد و جدول زمانی حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان تجدید نظر میشود و احتمالا آخرین بار نیز نخواهد بود. رئیس جمهوری آمریکا در سخنان خود از افغانستان به عنوان حلقه کلیدی در چشمانداز بزرگتر جنگ با تروریسم و یک شریک جدی برای آمریکا نام برد و خطاب به مردم افغانستان گفت که تعهد آمریکا به امنیت آنها استوار باقی خواهد ماند. آقای اوباما گفت که از شرکای بینالمللی آمریکا نیز خواهد خواست تا در مورد خروج نظامیان شان از افغانستان تجدید نظر کنند. مقامهای رسمی آمریکا پیشتر گفته بودند که ۵۵۰۰ نیرویی که بعد از سال ۲۰۱۶ در افغانستان باقی میمانند در چهار پایگاه نظامی در کابل، بگرام، قندهار و جلالآباد مستقر خواهند شد. آقای اوباما همچنین با تاکید مجدد بر حمایت کشورش از روند صلح با مخالفان مسلح در افغانستان گفت که تنها راه رسیدن به روز خروج کامل نیروهای خارجی از این کشور، رسیدن به یک دولت پایدار و پایان جنگ با طالبان و القاعده است. پیشتر ذبیح الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان در واکنش به تصمیم تازه دولت آمریکا، در حساب توییتری خود نوشت که این گروه تا خروج آخرین سرباز خارجی از افغانستان به جنگ ادامه خواهد داد.
Wednesday, October 14, 2015
موضوع حضور افغانهای مقیم ایران در جنگ سوریه از سوی مقامات جمهوری اسلامی ایران انکار نمیشود، اما روایتهای مختلفی درباره دلیل این حضور شنیده و به گوش میرسد. گردان فاطمیون، وابسته به سپاه پاسداران ایران که در سوریه میجنگد از افغانهای شیعه مقیم ایران تشکیل شده است و اخبار و مستندهای تلویزیونی منتشرشده از سوی ایران همواره با این ادعا بوده که سربازان حاضر در این گردان به میل و رغبت شخصی و برای دفاع از حرم شیعیان در سوریه عازم این کشور شدهاند. در اسفندماه ۱۳۹۳ خبرکشته شدن "علیرضا یاسینی" معروف به "ابوحامد" فرمانده این گردان در سوریه منتشر شد. جمهوری اسلامی سربازان گردان فاطمیون را شیعیان افغان ساکن ایران معرفی میکند که با میل و علاقه شخصی به سوریه میروند. اما گزارشرسانههای مستقل، روایت دیگری از حضور این افغانها در سوریه دارد. در سال ۱۳۹۲ دو خبرنگار افغان ساکن سوریه با گریختن از این کشور، خبر حضور افغانهای مقیم ایران در جنگ با مخالفین بشار اسد را تائید و اعلام کرده که "هزاران افغان در دو جبهه متقابل جنگ سوریه حضور دارند و از زمان شروع جنگ در این کشور، دهها تن از آنان کشته یا زخمی شدهاند." به گفته حامد اقتدار، خبرنگار خبرگزاری بخدی در سوریه "دستهای از افغانها از ایران در بدل دریافت پول هنگفت وارد سوریه شده و سلاح برداشتهاند." روزنامه هشت صبح افغانستان در گزارش دی ماه سال ۱۳۹۳ خود اعلام کرد که بر اساس یافتههای این روزنامه از یک "منبع مهم و معتبر" برای مهاجرانی که به جنگ علیه مخالفان بشار اسد به سوریه میروند، کارتهای اقامت در ایران به رنگ سرخ داده میشود. همچنین به این مهاجران برگههای تردد بین شهری به رنگهای آبی نیز داده میشود." عباس رضائی، شاعر افغان مقیم مشهد به رادیو بینالمللی فرانسه میگوید: «چند نوع کارت در ایران برای افغانها صادر میشود. یکی از آنها برای کسانی است که تقاضای پناهندگی کردهاند و هنوز پاسخی دریافت نکردهاند. این کارتها معمولا چند ماه یکبار تمدید میشود. اما کارتهایی هم هست که برای افراد خاص صادر میشود؛ مثل روحانیون افغان مقیم ایران یا کسانی که به جنگ در سوریه میروند. این کارتها در واقع کارت پناهندگی است.» وی ادامه میدهد: «اما به جز این دو، کارتهای آمایش هم برای کسانی صادر میشود که قبلا به طور غیرقانونی در ایران زندگی میکردند اما بعد از سقوط طالبان به افغانستان بازگشتند؛ ولی چون در آن کشور نمیتوانستند در آنجا بمانند، مجددا به ایران بازگشتند. دولت ایران چندی پیش اعلام کرد که برای این افراد کارت آمایش صادر میشود و هربار برای تمدید آن باید مبلغ چهارصد هزار تومان پرداخت شود. صاحبان این کارتها محدودیتهای بسیاری دارند مثلا نمیتوانند بین شهرها سفر کنند یا فرزندانشان اجازه تحصیل در مدارس ایران را ندارند.» وعده اقامت دائم و پول شاه حسین مرتضوی، سردبیر روزنامه هشت صبح به بخش فارسی رادیو بینالمللی فرانسه میگوید: "تعداد زیادی از افغانها متاسفانه با وعدههای دولت ایران به جنگ اعزام شدهاند، بخشی از آنها برای اینکه بتوانند در ایران اقامت دائم بگیرند و برخی در برابر پول زیادی که به آنها وعده داده شده و برخی هم به دلیل تبلیغات مذهبی در ایران مثل در خطر بودن حرم شیعیان و تحریک احساسات مذهبی به سوریه میروند." به گفته مرتضوی "دولت ایران در این مورد توضیحی رسمی نداده و فقط گفته میشود که این افراد به دلخواه خود میروند. اما در برخی ویدئوهایی که مخالفین بشار اسد از افغانهای اسیرشده در سوریه منتشر کردهاند، آنها اعتراف کردند که از سوی دولت ایران فرستاده شدهاند و حتی برخی گفتهاند که در ایران زندانی بوده و در ازای آزادی از زندان، به جنگ سوریه رفتهاند." وی تاکید میکند که "تعداد کشتههای افغانها مخصوصا در شهرهایی مثل اصفهان، قم و مشهد زیاد است و در برخی موارد در هر هفته بیشتر از پنج جنازه آورده و دفن میشود." سال گذشته روزنامه وال استریت ژورنال، پرتیراژترین روزنامه ایالات متحده امریکا به نقل از مقامات غربی و افغانستانی نوشت که ایران با پرداخت مبلغ پانصد دلار در ماه و دادن مجوز اقامت در این کشور به هزاران پناهنده افغانستانی، آنان را برای جنگ در سوریه در حمایت از حکومت بشار اسد استخدام میکند. این روزنامه همچنین به نقل از دفتر آیتالله محقق کابلی، روحانی شیعه افغان نوشت که سپاه پاسداران با جامعه پناهندگان ارتباط برقرار میکند و در ازای شرکت در جنگ "همهچیز به این افراد میدهد، از پول تا مجوز اقامت". از سوی دیگر عباس رضایی، شاعر افغانستانی مقیم مشهد به رادیو بینالمللی فرانسه میگوید: "دوستان زیادی دارم که به جنگ در سوریه رفتهاند و به برادر خودم هم بعد از دستگیری در مرز ارومیه، در اردوگاه عسگرآباد پیشنهاد شد که اگر به مدت سه ماه برای جنگ به سوریه برود، خود و خانوادهاش از ایران اخراج نخواهند شد." اما وی میگوید که اغلب کسانی که به سوریه میروند مدارک اقامتی و برگ تردد ندارند و "یک زمانی در ازای به دست آوردن این مدارک، آنها را به جنگ میفرستادند اما به تازگی این مدارک را از کسانی که سالم به ایران برگردند پس میگیرند و آنها هیچ چیزی در دست ندارند که ثابت کند در سوریه بودهاند. همچنین امکانات درمانی اندک و مستمری ناچیزی هم که پیش از این برای آنها در نظر گرفته بودند، اکنون قطع شده است." آمار رسمی و تائید شده وجود ندارد هرچند یک مقام ایرانی در امور مهاجرین افغانستانی در ایران که نخواست نامش فاش شود در گفتوگو با رادیو بینالمللی فرانسه تاکید میکند: "اجباری در کار نیست." به گفته وی افغانستانیهای مقیم ایران معمولا به دو دلیل به جنگ در سوریه میروند: "یا برای گرفتن اقامت در ایران و تمدید کارت اقامت یا برای دریافت حقوق ماهیانه." از سوی دیگر مهاجرین افغانستانی که تاکنون برای جنگ به سوریه رفتهاند به گفته محمد اکبرزاده حدود ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ هزار نفر هستند که بیش از ۲۰۰ نفر از آنان تاکنون کشته و صدها تن زخمی یا اسیر شدهاند. دلیل آنان به گفته اکبرزاده این است که این افراد پیش از اعزام به سوریه فقط دو هفته آموزش میبینند و به همین دلیل حتی از آموزشهای سه ماهه اولیه بسیجیان هم محروم هستند. بسیاری از نمایندگان مجلس افغانستان به اعزام افغانهای ساکن ایران به جنگ اعتراض کردهاند. به گفته آنان "ایران از فقر و تنگدستی پناهجویان افغان سوء استفاده میکند." سال گذشته نمایندگان مجلس افغانستان از دولت این کشور خواستند تا "این موضوع را با جدیت بررسی کند و جلو این رویداد را بگیرد." اما روحالله هاشمی، مشاور روابط بینالملل در وزارت مهاجرین افغانستان به رادیو بینالمللی فرانسه میگوید: "ما آمار رسمی و تائید شده در این مورد نداریم. اینکه افغانها در این جنگ دخیل هستند را میدانیم ولی به صورت رسمی چنین چیزی نداریم." هرچند شاید آمار و توضیحات رسمی در این مورد وجود نداشته باشد، اما براساس شواهد موجود به نظر میرسد این امر برای مهاجرانی که میخواهند به هر قیمتی خود یا خانوادهشان در ایران بمانند و از این کشور خارج نشوند، صدق میکند. محمدرضا محمدی، شاعر جوان افغانستانیاست که ماه گذشته قصد خروج از ایران را داشت اما در مرز ارومیه دستگیر شد. خاطرات وی از دستگیری و اردوگاه عسگرآباد در برخی رسانههای مربوط به مهاجرین افغانستانی منتشر شده است. در بخشی از این خاطرات که مربوط به گروهان مرزی دشتک است و بعد از دستگیری به همراه دیگران به آنجا برده شدهاند، میخوانیم: «از مذهب پرسیدند و شیعیان را در راهرو خواستند. اول به یک نفر پیشنهاد جنگ در سوریه را دادند. بعد از همه سوال کردند که آیا اقوامی در نبرد سوریه دارند؟» با این حال، تاکنون همه اخبار و گزارشها از این اعزامهای اجباری از سوی مقامات جمهوری اسلامی تکذیب شده است.
در نتیجه چندین عملیات در ۲۴ ساعت گذشته، ۱۹ سرباز اردوی ملی و ۲۱۷ شورشی کشته شده و ۱۲۹ شورشی زخم برداشت وزارت دفاع ملی که امروز (چهارشنبه ۲۲ میزان) به نشر رسید، این عملیات در ولسوالی های تگاب و اله سای ولایت کاپیسا، مانوگی ولایت کنر، زرمت، دندتپان و څمکنی ولایت پکتیا، سید آباد ولایت میدان وردگ، مقر ولایت غزنی، خروار ولایت لوگر، میوند و غورک ولایت قندهار، دهراود ولایت ارزگان، شینکی ولایت زابل، شیندند ولایت هرات، بالابلوک ولایت فراه، گرزیوان ولایت فاریاب، قلعه ذال، چهاردره و مرکز ولایت کندز، خواجه غار ولایت تخار و موسی قعله، گرشک، کجکی و سنگین ولایت هلمند راه اندازی شده بود. که در این عملیات، ۲۱۷ شورشی کشته شده و ۱۲۹ شورشی زخم برداشته و ۳ تن دیگر همراه با مقداری سلاح و مهمات دستگیر شده اند. به نقل از خبرنامه، در جریان عملیات یاد شده، ۲۸ حلقه ماین مختلف النوع نیز کشف و خنثی گردیده است. بر اساس معلومات خبرنامه، در نتیجه انفجار ماین های کنار جاده و انداخت شورشیان، ۱۹ سرباز اردوی ملی نیز کشته شده است.
ریاست عمومی امنیت ملی با پخش خبرنامه ای از جلوگیری انتقال یازده کودک افغان به پاکستان به قصد آموزش حملات انتحاری خبر داد. در خبرنامه ارسالی ریاست امنیت ملی، قرار بود این کودکان برای آموزش فعالیت تروریستی تحت افسانه آموختن علومی دینی، از ننگرهار به پاکستان انتقال داده شوند. بر بنیاد خبرنامه، تمام این کودکان باشنده ولسوالی شیگل کنر هستند. امنیت ملی آنان را در شهر جلالآباد مرکز ننگرهار شناسایی و از انتقال شان، به پاکستان جلوگیری کرده است. اکنون این کودکان به خانوادههایشان تسلیم داده شده است. در ادامه خبرنامه امنیت ملی آمده است، در یک عملیات خاص ۹ تروریست از ولایت ننگرهار بازداشت شدند. در خبرنامه نام این افراد بشیرالله، طاهرالله، واحدالله، حامد، غلام الرحمان، عبیدالله، میرحمزه، بلال و عبدالرشید معرفی شده است. بر اساس خبرنامه، از نزد این افراد یک میل راکت انداز، یک میل پیکا، ۴ میل کلاشینکوف و ۶ میل تفنگچه پاکستانی هم به دست آمدهاند. در ادامه خبرنامه آمده است، افراد بازداشت شده قصد راهاندازی حمله بر وسایط ملکی و نظامی در مسیر شاهراه کابل- جلال آباد را داشتند.
دبیر کل سازمان ملل تاسف و تاثرش را بابت قتل یک کارمند بانوی این سازمان در ولایت قندهار، اعلام کرد. بانو تورپیکی الفت، دیروز در شهر قندهار زمانی که در حال پیاده روی بود، از سوی افراد مسلح ناشناس به قتل رسید. خبرنامه ملل متحد که امروز (سه شنبه ۲۱ میزان) به نشر رسیده، اعلام کرده است که بانکی مون از مقام های محلی قندهار خواستار تحقیقات جدی و بررسی در مورد قتل این بانو شده است. در خبرنامه آمده است که سازمان ملل خواهان تحقق عدالت به صورت کلی و جمعی شده است. دبیر کل سازمان ملل، بانو تورپیکی را یک کارمند متعهد دانسته و به خانواده وی نیز ابراز تسلیت کرده است. بر اساس معلومات خبرنامه، بانکی مون ابراز داشته است که قتل بانو تورپیکی فعالیت های آنها را کاهش نداده و سازمان ملل به مانند گذشته، فعالیت های خود در سراسر افغانستان را انجام می دهد. این در حالی است که به تازگی فعالیت چهار نماینده گی سازمان ملل متحد در افغانستان، به حالت تعلیق درآمده است.
Tuesday, October 13, 2015
الکساندر مانتیتسکی سفیر روسیه در کابل می گوید که کشورش حاضر است تا با نیروهای امنیتی افغان در بخش تجهیزات نظامی کمک کند. آقای مانتیتسکی در دیدار با محمدحنیف اتمر مشاور امنیت ملی افغانستان در کابل گفته است که روسیه در زمینه ی مبارزه با تروریزم آماده هر نوع همکاری با این کشور است. در همین حال؛ آقای اتمر، در این دیدار گفته است که افغانستان با تروریستانی درگیر جنگ است که می خواهند ناامنی را در افغانستان و منطقه گسترش دهند و زندگی مردم را با خطر روبرو سازند. آقای اتمر تاکید کرده است که نیروهای امنیتی افغان در شرایط فعلی به کمک های نظامی روسیه و کشورهای دیگر نیاز دارد. این گفته ها در حالی مطرح می شود که به تازگی ژنرال عبدالرشید دوستم معاون اول ریاست جمهوری نیز در جریان سفری به روسیه، خواهان کمک نظامی مسکو به نیروهای امنیتی افغان شده است.
گفته شده که ارغون در منطقه خوشحال خان از مربوطات حوزه پنجم کابل مورد تیراندازی قرار گرفت تا در این مورد نظر مسوولان امنیتی کابل را بگیرد اما موفق نشد. غلام محمد ایلاقی مشاور اقتصادی معاون دوم ریاست اجرایی است او پیش از این معاون وزارت تجارت و صنایع و رییس اتاق های تجارت و صنایع بود. او از چهره های نزدیک به حامد کرزی است و در زمان ریاست جمهوری آقای کرزی برای سمت وزارت تجارت و صنایع نامزد شده بود اما در مجلس نمایندگان رای کافی نیاورد. تا هنوز فرد یا گروهی مسوولیت این رویداد را به عهده نگرفته است.
مسئولین محلی درولایت غزنی می گویند که به دلیل درگیری وجنگ، شاهراه کابل – کندهار از صبح امروز دوباره بروی ترافیک مسدود شده است. این مسئولین می گویند که مخالفین دولت قسمت های از این شاهراه را ماین گذاری کرده اند وهمچنان درگیری درساحات ولسوالی اندر بین نیروهای دولتی وطالبان جریان دارد. محمد علی احمدی معاون والی غزنی دراین باره به رادیو آشنا صدای امریکا گفت که درگیری درساحات موسوم به شهباز درمرکز شهر غزنی ودرساحات "نانی" درولسوالی اندر این ولایت جریان دارد که سبب بند شدن این شاهراه شده است". معاون والی غزنی گفت که علاوه بردرگیری بین طالبان ونیروهای امنیتی افغان، مخالفین دولت پل وپلچک های ساحات شهباز ونانی ولسوالی اندر را تخریب کرده اند که موتر ها رفت وآمد کرده نمی توانند". مسئولین محلی غزنی می گویند که به دلیل درگیری ها نیروهای امنیتی افغان نیز به مسافرین اجازه تردود ازساحات جنگی را نمی دهند. معاون والی غزنی می گویند که کوماندو های خاص اردوی ملی وارد غزنی شده اند که بزودی خبر های خوشی برای باشندگان غزنی خواهیم داشت. مسئولین می گویند که طالبان مسلح با مسدود ساختن ماین وراکت پراگنی باشندگان ساحات قره باغی و نانی را تشویق به مظاهره علیه حکومت می کنند تا مخالفین به اهداف تعین شده شان برسند. مخالفین مسلح دولت از حوالی ساعت چهار صبح روز دوشنبه از اطراف شهر غزنی برمرکز این ولایت حمله کردند که درگیری ها هنوز هم جریان دارد. معاون والی غزنی می گوید که در جریان درگیری دیروز وامروز ۷۲ مخالف دولت کشته شده و نزدیک به ۴۷ مخالف زخمی شده اند. آقای احمدی گفت:" حملات هوای نیز درشماری از ساحات بالای مخالفین انجام می شود که دراین جریان دو موتر نوع مازدا مملو از مواد انفجاری تخریب شده است". به گفته ی او ده ها میل اصلحه خفیفه وسقیله به دست نیروهای امنیتی افغان افتاده است. اما مخالفین دولت تا کنون دراین مورد اظهار نظر نکرده اند.
Monday, October 12, 2015
آقای عالمی بلخی امروز در کابل به خبرنگاران گفت که حدود ۲۰ هزار خانواده براثر جنگ قندوز را ترک کرده که این رقم چیزی حدود ۱۰۰ هزار نفر می شود. بلخی می گوید که شرایط زندگی آوارگان خوب نیست و وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان توانایی کمک رسانی به تمامی جنگ زدگان قندوز را ندارد. به گفته او، وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان در بخش هماهنگی و ثبت بیجاشدگان کار می کند و بودجه ای که بتواند به نیازهای این بیجاشدگان پاسخگو باشد در اختیار ندارد. این آوارگان در ولایت های بلخ، بدخشان، تخار، پنجشیر، بغلان و کابل پناه آورده اند. پیشتر، سازمان جهانی غذا وابسته به سازمان ملل اعلام کرد که روند کمک رسانی به خانواده های آواره از جنگ قندوز در ولایت های بلخ و تخار را آغاز کرده و همزمان این سازمان گفته بود که به محض فروکش کردن جنگ درقندوز محموله های کمکی را به باشندگان این شهر می فرستد. آمار که وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان از تعداد آوارگان و نحوه کمک رسانی به آنها منتشر کرده قرار ذیل است. ولایت تخار ۱۱۰۰۰ خانواده، بدخشان ۱۰۰۰ خانواده، بلخ ۶۱۳ خانواده، کابل ۳۰۰۰ خانواده، بغلان ۱۶۴۰ خانواده، پروان ۱۵۰ خانواده، پنجشیر ۵۰ خانواده و سرپل ۵۰ خانواده. اقدامات که در قبال خانواده های یاد شده در این هشت ولایت صورت گرفته قرار ذیل است. ولایت تخار: سه کمپ در ساحات شرکت سپین زر، باغ ذخیره و منطقه زیست باتور ایجاد شده و حدود ۵۰۰۰ خانواده در این کمپ ها جابجاشده اند که برای آن ها از طرف اداره مبارزه با حوادث آن ولایت غذای طبخ شده توزیع می شود. همچنان WFP توزیع مواد غذایی را برای ۸۰۰۰ خانواده، موسسات NRC ، DRC و DIM هر یک برای یک یک هزار خانواده توزیع پول نقد، جمعیت هلال احمر افغانی برای ۶۰۰ خانواده و موسسه حمایت اطفال برای ۴۰۰ فامیل توزیع مواد غذایی را آغاز کرده اند. عکس از آرشیف عکس از آرشیف وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان، بیش از ۵۰۰ هزار افغانی را برای توزیع به خانواده آواره به تخار فرستاده و موسسه حمایت اطفال نصب تشناب های سیار را در کمپ های مهاجرین آغاز کرده است. ولایت بدخشان: وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان ۲۰۰ هزار افغانی برای آوارگان به بدخشان فرستاده و علاوه برآن از طرف جمعیت هلال احمر افغانی و افراد خیر، برای ۵۶۰ خانواده مواد خوراکی توزیع شده و این پروسه جریان دارد. ولایت بلخ: ۴۵۲ خانواده و حدود ۲۹۰ نفر در حاجی کمپ جابجا شده و یک تاجر حاضر شده است برای ۱۵ روز برای این آوارگان غذا بدهد. آب آشامیدنی برای این آوارگان از طرف داکار و بسکت از جانب یونیسف کمک می شود. همچنان برای ۱۶۱ فامیل دیگر که در خانه های مردم جابجا شده و توسط تیم های موظف سروی شده اند از جانب WFP و موسسه حمایه اطفال مواد غذایی و غیر غذایی کمک شده است. کابل و فاریاب: در کابل و فاریاب سروی جریان دارد که با ختم این پروسه نهاد های همکار مواد غدایی و غیر غدایی را برای آنها توزیع خواهند کرد. ولایت بغلان: برای ۱۰۰ فامیل از طرف جمعیت هلال احمر افغانی مواد غذایی توزیع شده است و این پروسه جریان دارد. در ولایات پروان پنجشیر و سرپل سروی جریان دارد
چندین مهمان یک جشن عروسی در ولایت پروان در شمال کشور براثر تیراندازی کشته و زخمی شدند. روز جمعه ۱۷ میزان در یک مراسم عروسی در ولسوالی بگرام ولایت پروان، چندین مرد مسلح به نشانه شادمانی اقدام به تیراندازی هوایی کردند. وحید صدیقی، سخنگوی والی پروان می گوید که براثر این تیراندازی دو تن از شرکت کنندگان این مراسم کشته و دستکم سه نفر دیگر زخمی شده اند. آقای صدیقی گفت که این رویداد شب گذشته در منطقه سه دو کان از مربوطات ولسوالی بگرام رخ داده است. به گفته او، تحقیقات ابتدایی پولیس نشان می دهد که بستگان داماد اقدام به تیراندازی هوایی کرده و قربانیان نیز از شرکت کنندگان جشن عروسی بودند. صدیقی می گوید که تا هنوز کسی در پیوند با این حادثه بازداشت نشده اما او تایید کرد که پولیس تحقیقات را برای شناسایی و دستگیری عاملان این تیراندازی آغاز کرده است. هنوز گزارش دقیق از چگونگی وقوع حادثه در دست نیست. مطابق سنت رایج در افغانستان به ویژه در شمال کشور، بستگان داماد در مراسم عروسی برای نشان دادن نهایت شادمانی اقدام به تیراندازی هوایی می کنند، در برخی مناطق حتی از شلیک راکت و آر.پی.جی گزارش شده است. این تیراندازی ها همواره تلفات جانی بهمراه داشته است. در برخی مواقع رقابت های ناسالم اعضای یک خانواده و یا قوم، باعث می شود که از این تیراندازی ها سو استفاده شود. ماه گذشته، مردان مسلح ناشناس به یک مراسم عروسی در ولسوالی جبل السراج ولایت پروان در شمال کشور حمله کردند که منجر به مرگ دو تن و زخمی شدن سه نفر دیگر شد. دو ماه پیش نیز (ماه اسد) در نتیجه تیراندازی در یک مراسم عروسی در ولایت بغلان دستکم ۲۱ نفر کشته و حدود هشت تن دیگر زخمی شده بودند. گفته شده که این تیراندازی برخاسته از مشاجره لفظی بر سر بچه بازی رخ داده بوده است.
پنج تن از افراد ناتو در پی سقوط یک چرخبال نیروهای حمایت قاطع در کابل کشته شدهاند که این رویداد ساعت ۴:۱۵ روز گذشته اتفاق افتادهاست. در اعلامیه گفته شده که این چرخبال در یک رویداد غیر محاربه یی در پایگاه حمایت قاطع در کابل سقوط کردهاست. در پی سقوط این چرخبال پنجتن از افراد حمایت قاطع کشته و پنج نفر دیگرشان زخمی گردیدهاند. در مورد کشتهشدهگان این رویداد گزارشی داده نشده و گفته شده که پنهاننگهداشته هویت این افراد پالیسی حمایت قاطع است. در اعلامیۀ حمایت قاطع گفته شده که این رویداد هنوز مورد بررسی قرار دارد. این در حالیست که چندروز پیش نیز در پی سقوط یک هواپیمای ترانسپورت نظامی نیروهای حمایت قاطع در شرق افغانستان ۱۱ تن کشته شدند. این رویداد در اول اکتوبر در فرودگاه جلال آقاد اتفاق افتید که شش عضو نظامی و پنج مسافر هواپیما در آن کشته شدند.
Thursday, October 8, 2015
مقامهای ارتش آن ولایت گفته اند که این درگیریها در طول ۲۴ ساعت گذشته به وقوع پیوسته است. عبدالرئوف رحمانی، سخنگوی ارتش ولایت فراه به جمهورنیوز گفت: گروهی از مخالفان مسلح دولت با برنامه ریزی قصد انجام عملیاتهای تخریبی بر روی پاسگاههای امنیتی را داشتند که حملهی آنان با "شکست" مواجه شده است. او تصریح کرد که در این درگیریها، ۱۵ تن از طالبان کشته و ۱۲ تن دیگر زخمی شدند که اجساد ۹ تن آنان در محل رویداد باقی مانده است. آقای رحمانی تاکید نمود که در این زد و خوردها به افراد ملکی آسیب نرسیده، اما دو سرباز زخمی شده اند. سخنگوی ارتش فراه افزود: توانایی هر نوع جلوگیری از تحرکات و اقدامهای مخالفان مسلح دولت در ارتش این ولایت وجود دارد. از سویی هم؛ گروه طالبان در وبسایت شان نوشته اند که درگیریها در پشترود فراه منجر به سقوط منطقهی"مساو" شده و نیروهای امنیتی پس از متحمل شدن تلفات سنگین یک تانک را هم از دست داده اند. در این وبسایت آمده که در نتیجهی درگیریها در ولسوالی بالابلوک فراه نیروهای امنیتی پس از تحمل تلفات سنگین عقب نشینی کرده اند. پیش از این هم تحرکات مخالفان مسلح دولت در دو ولسوالی بالابلوک و پشترود فراه به گونهی گستردهی آن گزارش شده بود.
برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل متحد گفته است توزیع مواد غذایی برای بیش از یک ماه ۱۵۰ خانوادهای را که برای فرار از جنگ قندوز به شهر مزار شریف، مرکز ولایت بلخ رفتهاند، آغاز کرده است. این سازمان در خبرنامهای که روز پنجشنبه ۱۶ میزان (مهر) به رسانهها فرستاده همچنین از توزیع غذا برای نزدیک به ۹۵۰ خانواده دیگر قندوزی که به شهر طالقان، مرکز ولایت تخار گریختهاند، خبر داده است. از زمان حمله گروه طالبان به شهر قندوز در روز ۲۸ سپتامبر سال جاری، شمار زیادی از ساکنان این شهر به شهرها و ولایتهای همجوار فرار کردهاند. به گفته برنامه جهانی غذا اوایل هفته جاری بیش از ۳ تن مواد غذایی از طریق اداره ملی مدیریت بحران افغانستان به خانوادههای بیجاشده در شهر مزار شریف توزیع شده است. این سازمان همچنین آرد گندم غنیشده با ویتامین و مواد معدنی را در اختیار نانواییهای طرف قرارداد اداره ملی مدیریت بحران افغانستان قرار داده تا برای آوارگان جنگ قندوز نان بپزند. این اداره در حال برآورد نیازهای انسانی در میان آوارگان جنگ قندوز در شهرهای شمال افغانستان از جمله مزارشریف، پلخمری، طالقان و فیض آباد است و مواد غذایی کافی برای نزدیک به ۱۲ هزار خانواده را آماده کرده است. مسئولان برنامه جهانی غذا میگویند که همزمان با تشدید درگیری در قندوز، این سازمان به صورت جدی نسبت به سلامت و امنیت غذایی شهروندانی که در قندوز ماندهاند، نگران است. آنجلینا روداکوبانا، مسئول این سازمان در افغانستان گفته است که آنها با همکاری دیگر نهادهای انساندوستانه اوضاع در قندوز را زیر نظر دارند و آماده هستند به محض فراهم شدن شرایط مناسب امنیتی، کمکهای خود را به این شهر گسترش دهند. امرالله صالح، رئیس پیشین اداره امنیت ملی، فاروق وردک، وزیر پیشین معارف (آموزش و پرورش)، فضل کریم ایماق، ایوب رفیقی و ابدالالله محمدی در ترکیب این هیات حضور دارند.
جلو گیری از حمله انتحاری به وزارت دفاع ! ریاست عمومی امنیت ملی روز پنجشنبه(۱۶ میزان) با نشر خبرنامهیی میگوید شبکۀ تروریستی حقانی با طرح یک حملۀ انتحاری و تهاجمی تصمیم داشت تا مقر وزارت دفاع ملی را آماج قرار دهد. این حمله قرار بوده توسط پنج تن از افراد انتحاری شبکۀ حقانی انجام شود اما دوتنشان به نامهای شاه محمد مشهور به شفیق، شیر آغا، مشهور به نورمحمد توسط نیروهای امنیت ملی بازداشت و برنامهشان خنثا شدهاست. این افراد قصد داشتهاند در آغاز یک موتر نوع تونس را که در آن ۲۵۰ کیلوگرام مواد انفجاری کارگذاری شده منفجر ساخته و پس از تجمع نیروهای امنیتی در ساحه یکتنشان ملبس با واسکت انتحاری خود را منفجر نماید و سه نفر دیگر آنان داخل ساختمان وزارت دفاع گردیده با نیروهای امنیتی درگیر شوند. افراد بازداشتشده اعتراف کردهاند که آموزشهای نظامی و هراسافگنانه را در میرانشاه پاکستان فرا گرفته و به دستور یک سازماندهندۀ حملههای تروریستی عضو شبکۀ حقانی، به خاطر حمله بالای وزارت دفاع به کابل فرستاده شدهاند.
Wednesday, October 7, 2015
طالبان بر کمربندهای امنیتی شهر غزنی و حومه های این شهر تعرض کرده و جنگ در این مناطق جریان دارد. محمد علی احمدی، معاون والی غزنی اظهار داشت که طالبان امروز (چهارشنبه ۱۵میزان) بر مناطقی در حومه شهر غزنی حمله های تعرضی کردند. به گفته وی، طالبان تا حال بر کمربندهای امنیتی شهر غزنی و مناطق قلعه قاضی، شهباز و ولسوالی خواجه میری حمله تعرض داشتند که با مقاومت نیروهای امنیتی روبرو شدند. احمدی افزود که این حملات بیشتر به صورت انداخت های پیکا و راکت بوده و طالبان از منازل مسکونی برای این کار خود استفاده می کنند. منبع می گوید که دیشب طالبان بالای ولسوالی خواجه میری حمله گسترده داشتند که بعد از تلفات وارده از این ولسوالی به عقب رانده شدند؛ اما هنوزهم با استفاده از منازل مسکونی تنها به انداخت سلاح ثقیله می پردازند که این کار برای ایجاد رعب و ترس در بین مردم صورت می گیرد. بر اساس اظهارات منبع، در این درگیری پنج طالب و دو تن از نیروهای امنیتی کشته شده و دو پولیس و دو طالب نیز زخم برداشته اند. در عین حال، معاون والی غزنی در مورد کمک از نیروهای هوایی برای انجام عملیات اظهار داشت که این کار از هفته گذشته صورت گرفته اما به دلیل استفاده مخالفان از منازل مسکونی، این کار تا حال صورت نگرفته است. از سوی دیگر، احمدی در مورد تلفات برخاسته از حملات امروز، اظهار بی اطلاعی کرده و گفت که حالت فعلی یک حالت جنگی است و جمع آوری معلومات در مورد تلفات نیز به وقت کافی نیاز دارد. حمله بر حومه غزنی در حالی صورت می گیرد که در این اواخر فعالیت طالبان در شماری از ولایت ها در حال افزایش بوده و نیروهای امنیتی نیز با تمام داشته هایشان در برابر آنها ایستادگی کرده اند.
مسوولان محلی ولسوالی گرزیوان، از حمله گستردۀ طالبان و سقوط چندین منطقه خبر داده و از مقامات فاریاب میخواهند که قبل از سقوط مرکز ولسوالی، کمک های لازم انجام دهند. عبدالرزاق کاکړ ولسوال گرزیوان میگوید که صدها طالب مسلح به سرکردگی ملا شعیب، ملا احمد شاه ، قاری جیلان و یک شیخ پاکستانی با سلاح های خفيف وثقيل چون توپ ، هاوان ، دهشکه و راکت، صبح امروز از شرق و غرب حمله نموده و به چهار کیلومتری مرکز ولسوالی رسیده اند. وى گفت که طالبان؛ مناطق کیکاوس ، قزاق، فریش ، شش قره ، غال نمک و درۀ جوز را تصرف نموده وتلاش تصرف مرکز ولسوالى را دارند. کاکړ افزودکه از چندی بدینسو، گرزیوان قوماندان امنیه نداردو تعداد پوليس کم است ودرحال حاضر نیروهای خیزش مردمی است که در برابر طالبان می جنگند. ولسوال گرزیوان گفت: "بارها مشکلات و تهديدات امنیتی گرزیوان را به رهبری ولایت کتبی و شفاهی مطرح ساختم؛ اما هیچ مقامی توجه ننمودند." غلام سخی نوید معاون پیشین شورای ولایتی فارياب گفت که ده ها تن از نیروهای مردمی در منطقه (تگاب شان) در محاصرۀ طالبان مسلح قرار دارند، و هليکوپترها به جای اینکه نیروها را از محاصره نجات بدهند، ولسوال را از دفتر کارش به شهر میمنه انتقال دادند. نوید گفت که ده ها قوماندان جهادى و مقاومت با افراد شان، در برابر طالبان میجنگند ؛ اما رفتن ولسوال توسط طیاره ها مورال مردم و نیروهای در گیر جنگ با طالبان را ضعیف ساخت. نقیب الله طوفان یکی از قوماندانان نیروهای خیزش مردمی گفت که دولت بخاطر نجات ولسوال که یک فرد است دو طیاره فرستاد؛ اما مردم که در محاصره اندو هرچه فریاد میکشند، کسی گوش نمیدهد. هر چند نیروهای خیزش مردمی توان دفاع از گرزیوان را دارند ؛ اما سلاح ثقیله و مهمات ندارند، باید دولت در زمینه رسیدگی کند. که برطالبان تلفات سنگين وارد گرديده و از جمله جسد هشت تن آنها در محل باقى مانده و دو قوماندان طالبان نيز زخم برداشته اند.
Tuesday, October 6, 2015
فرانز مایکل میلبن، فرستاده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان از دولت افغانستان خواسته است که روند اجرای احکام اعدام در این کشور را متوقف کند. آقای میلبن که امروز همرای با سفرای کشورهای اسپانیا و فرانسه در کابل با جمعی از دانشجویان دانشکده های حقوق صحبت می کرد گفت که شفافیت لازم در نظام قضایی افغانستان وجود ندارد که بتواند احکام اعدام را صادر کند. به گفته او در صورت بروز اشتباه در صدور احکام اعدام، امکان جبران آن وجود ندارد. میلبین به دولت افغانستان پیشنهاد کرده است که به میثاق سازمان ملل در ممنوع شدن احکام اعدام بپیوندد و زمینه را برای کاهش یافتن خشونت در افغانستان فراهم کند. به گفته او سطح خشونت در افغانستان بلند است و اجرای احکام اعدام نیز به این خشونت ها افزوده است. میلین گفت: "برای اینکه خشونت در افغانستان کاهش پیدا کند ضروری است که حکومت یک پیام قوی را بدهد که برای کاهش خشونت ها می خواهد اعدام ها را متوقف سازد." پس از سقوط حاکمیت طالبان در خزان سال ۱۳۸۰ خورشیدی، تعداد اعدامها در افغانستان رو به کاهش بود. اما سال ۲۰۰۴ چند تن پای چوبه دار رفتند که با واکنش سازمان ملل و اتحادیه اروپا مواجه شد. سال گذشته حکم اعدام پنج نفر از عاملان تجاوز گروهی ولسوالی پغمان کابل اجرا شد و پس از آن نیز چند تن به دار آویخته شدند. پیشتر، سازمان دیدبان حقوق بشر در برابر از سرگیری اجرای حکم اعدام در افغانستان ابراز نگرانی کرده بود. براساس آمارهای ارایه شده در بیش از پنجاه کشور دنیا هنوز هم احکام اعدام اجرا می شود که بیشتر آن در چین، امریکا، ایران، عربستان سعودی، کوریای شمالی و پاکستان است. این کشورها استدلال می کنند که اجرایی شدن این مجازات برای سرکوب مجرمین و برقراری نظم و ثبات در جامعه مهم است، اما فرستاده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان می گوید که این دلیل منطقی نیست. میلین گفت که بررسی ها در بیشتر کشورهای اروپایی نشان داده است که اجرای احکام اعدام باعث تغییر در رفتار مجرمانه نمی شود. او همزمان این مجازات را غیر انسانی و خلاف موازین حقوق بشری خواند. سفیر فرانسه در کابل نیز از دولت افغانستان خواسته است که در عوض احکام اعدام، مجازات بدیل آن را به اجرا بگذارد.
بدنبال نگرانی های فزاینده از نقض حقوق بشر و تجاوز بر زنان و کودکان در شهر قندوز، گروه هماهنگی عدالت انتقالی افغانستان خواهان به محاکمه کشاندن عاملان این جنایات شده است. حکومت افغانستان و سازمانهای بینالمللی به خصوص سازمان ملل باید جرایم جنگی در قندوز را مستند سازی کنند و عاملان آن را به محاکمه بکشانند." آقای فیضی می گوید که حکومت افغانستان باید دادگاه ویژه را برای رسیدگی به جرایم جنگی تشکیل دهد. گروه هماهنگی عدالت انتقالی افغانستان می گوید، در یک هفتهای که از حمله گروه طالبان به شهر قندوز میگذرد، جنایات ضد بشری زیادی در این شهر از سوی طرفها درگیر در جنگ اتفاق افتاده است. این گروه سقوط قندوز را یک فاجعه بشری خوانده که در چهار دهه اخیر در افغانستان بیسابقه بوده است. پیشتر، سازمان عفو بین الملل نیز با انتشار گزارشی طالبان را به انجام جرایم ضد بشری در قندوز متهم کرد. که طالبان به کشتار دسته جمعی، تجاوز گروهی، غارت اموال دولتی و دارایی های مردم مبادرت کرده اند. دولت افغانستان نیز اعلام کرده که طالبان در شهر قندوز مرتکب جرایم ضد بشری شده و بر زنان و عزت مردم تجاوز کردند. که "طالبان بر نوامیس و عزت مردم تجاوز کردند، زندانیانی را از بند رها نمودند که اکثر آنها به قتل و تجاوز به مال و عزت مردم محکوم بودند." ارگ ریاست جمهوری می گوید که این موارد در بررسی های ابتدایی یک کمیسیون ملکی که در باره جنایات انجام شده در قندوز و خسارات احتمالی به شهر تشکیل شده، بدست آمده است. گروه طالبان اما این اتهامات را رد کرده و آنرا تبلیغات دشمن خوانده است. شهر قندوز روز یکشنبه ۱۲ میزان از تصرف طالبان خارج شد و نیروهای امنیتی کنترول این شهر را پس از حدود یک هفته درگیری بدست گرفتند. استفاده از غیرنظامیان و خانههای ساکنان شهر به عنوان سپر دفاعی، غارت اموال و دارایی مردم، تجاوز جنسی به زنان و کودکان، آواره شدن هزاران خانواده و بمباران شفاخانه پزشکان بدون مرز از جمله مواردی است که گروه هماهنگی عدالت انتقالی افغانستان به استناد گزارشهای منتشر شده از نقل شاهدان عینی، به آنها اشاره میکند.
Monday, October 5, 2015
ماموران ریاست عمومی امنیت ملی افغانستان یک فرمانده مشهور شبکه حقانی را در ولایت خوست در جنوب شرق کشور شناسایی و بازداشت کردند. این فرمانده شبکه حقانی مسوولیت رهبری یک گروه ۱۰۰ نفری را بر عهده دارد، او در زمان ماموریت برقه “چادری زنانه” بر سر داشت که توسط ماموران امنیتی شناسایی شد. براساس خبرنامه ای ریاست عمومی امنیت ملی، این تروریست “نعمت الله” نام دارد و مشهور به «خالد» است. این شخص مسوولیت نظامی ولسوالی “دومنده” ولایت خوست را نیز برعهده داشته و زمانی که میخواست از آن سوی خط فرضی دیورند با استفاده از چادری زنانه به منظور انجام فعالیت های تروریستی وارد شهر خوست گردد، توسط ماموران ریاست عمومی امنیت ملی شناسایی و بازداشت شده است. فرد بازداشت شده اعتراف نموده که از سوی شبکه حقانی در میرامشاه به صفت مسوول نظامی ولسوالی دومنده تعین و مسؤولیت ۱۰۰ تن از تروریستان شبکه حقانی را عهده دار می باشد.
Sunday, October 4, 2015
مقام های محلی در ولایت بدخشان در شمال افغانستان اعلام کردند که قاری “فصیح الدین” والی نام نهاد طالبان در ولایت بدخشان همراه با ۴۰ از افرادش شام روز جمعه در ولسوالی بهارک این ولایت کشته شد. قاری فصیح الدین والی نام نهاد طالبان در جریان حمله هوائی حوالی ساعت ۶:۵۰ شام امروز جمعه (۱۰ میزان) در ساحه امبی یردار مربوط ولسوالی بهارک ولایت بدخشان همراه با ۴۰ تن از افرادش کشته شده است. وزارت امورداخله با انتشار خبرنامه ای اعلام کرد که این وزارت افتخار دارد که جلو هر گونه فعالیت های تخریبی دشمنان صلح و ثبات افغانستان را گرفته و اجازه نمیدهد تا فضای امن کشور را مختل سازند. در همین حال گروه طالبان مدعی شده اند ولسوالی بهارک ولایت بدخشان را پس از یک حمله تهاجمی از کنترل نیروهای امنیتی خارج کرده اند. تاکنون مقامات امنیتی افغانستان در این باره ابراز نظری نکرده اند.
اداره امنیت ملی افغانستان میگوید که از انجام دو حمله انتحاری در کابل، پایتخت، جلوگیری کرده است. این اداره در خبرنامهای که روز یکشنبه ۱۲ میزان (مهر) به رسانهها فرستاده، گفته است کارمندان امنیت ملی دو نفر را که برای انجام "حملات پیدرپی انتحاری" وارد شهر کابل شده بودند، از پا درآوردهاند. خبرنامه امنیت ملی افزوده که این افراد عضو شبکه حقانی بودند و میخواستند در زمان تعطیل شدن مرکز آموزشی پلیس گمرک در حوزه نهم شهر کابل دست به حمله انتحاری بزنند؛ اما پیش آنکه بتوانند مواد انفجاری همراه خود را منفجر کنند، کشته شدند. امنیت ملی افغانستان یک کلیپ ویدئویی نیز بر روی صفحه رسمی خود در فیسبوک منتشر کرده که در آن دو نفر که یک کیف سیاه به همراه دارند، ظاهرا پس از مواجه شدن با نیروهای امنیتی پا به فرار میگذارند. به نظر میرسد که یکی از این افراد پیش از فرار، تلاش میکند تا در کیف همراه خود را باز کند اما موفق نمیشود. کمی بعد در این ویدئو جنازههای دو نفر که لباسهایی مشابه با این دو فرد به تن دارند، به صورت مغشوش دیده میشود. شبکه حقانی از گروههای مسلح مخالف دولت افغانستان است که در بیش از یک دهه گذشته علیه نیروهای افغان و نظامیان خارجی حاضر در این کشور جنگیده است. دولت افغانستان این گروه را مسئول تعدادی از خونینترین حملات انتحاری به اهداف نظامی و غیرنظامی در این کشور دانسته است.
Saturday, October 3, 2015
مقام های محلی در ولايت جوزجان در شمال افغانستان ميگويند که طالبان از چهار استقامت به مرکز ولسوالی درزآب این ولایت حمله کرده و درگیری میان آنان و نیروهای دفاعی کشور به شدت جریان دارد. کیهان نوین: گروهی از طالبان حوالی ساعت ۷:۰۰ صبح امروز جمعه (۱۰ میزان) به مرکز ولسوالی درزآب جوزجان حمله کردند و درگیری تا زمانی مخابره این گزارش به شدت جریان داشته است. تا کنون در باره تلفات احتمالی این حمله گزارشی منتشر نشده است، مسیر راه رفت و آمد نیروهای امنیتی از طرف ولسوالی پشت تیپه توسط طالبان مسدود شده است. فقیرمحمد جوزجانی فرمانده پولیس ولایت جوزجان حمله طالبان به مرکز ولسوالی درزآب را تایید کرده و گفته است که جنگ شدید میان طالبان و نیروهای کشور جریان دارد. آقای جوزجانی، از ولایت سرپل و فاریاب درخواست کمک کرده تا هرچه زودتر نیروی کمکی به مرکز ولسوالی درزآب فرستاده شود. در پی گسترش حملات طالبان و سقوط چندین شهر از جمله قندوز، خواجه غارتخار، ولسوالی وردوج ولایت بدخشان نیز پس از یک سال بار دیگر تحت کنترل این گروه درآمد. ولسوالی وردوج در حالی به تصرف طالبان در آمد که سال گذشته نیز این ولسوالی به مدت یک ماه تحت کنترل این گروه بود. مقامات محلی گفتند که پس از حدود هشت ساعت درگیری میان نیروهای امنیتی و طالبان، نیروهای امنیتی کشور ولسوالی وردوج به طالبان واگذار کردهاند
Friday, October 2, 2015
شماری از دختران افغان با پرواز با چتر بر فراز کابل دهها تن از باشندهگان این شهر را شگفت زده کردند. این دختران چترباز از یکی از تپههای کابل با چتر پرواز کردند و در فاصلهای دورتر بر زمین نشستند. آسمان کابل همیشه گواه پرواز هواپیماها، چرخبالها و بالونهای امنیتی بوده است، اما این آسمان آبی برای نخستین بار در ۱۴ سال گذشته یک پرواز متفاوت را گواه بود، پرواز بانوان چترباز برفراز کابل. زکیه محمدی یکی از این دختران چترباز میگوید که پرواز بر فراز کابل برای نخستین بار با چتر احساس متفاوتی به من داد. وی اظهارداشت: "این نخستین باری است که من با یک چتر پرواز کردم؛ بسیار هیجانی هستم. هنگامی که در آسمان بالا رفتم فکر کردم من یک پرنده هستم که تازه از قفس آزاد شده است." زمینه سازی برای پرواز یک نفر با چتر حداقل ۵هزاردالر هزینه بر میدارد. لیدا حضور یکی دیگر از چتربازان در رابطه با واکنش مردم گفت: "هنگامی که زنان مرا میبینند باور نمیکنند که یک افغان نیز چنین حرکاتی را انجام داده میتواند؛ زیرا وضعیت امنیتی خوب نیست اما من شجاع هستم و این کار را میتوانم انجام دهم". نوید پوپل آموزگار تیم چتربازان نیز افزود: "هنگامی که من نخستین پرواز خود را برفراز کابل انجام دادم، هنگام فرود کودکان گرد من آمدند و فکرکردند که من یک خارجی هستم. آنان باهم بحث میکردند که چگونه از من دزدی کنند و برمن سنگ پرتاب کردند. اما وقتی با آنان حرف زدم، درک کردند که افغان هستم." حضور زنان و دختران در جامعه محافظه کار افغانستان از آموزش وپرورش گرفته تا ورزش هر روز برجستهتر می شود؛ اما نقش آنان در حرکتهای تماشایی و کارهای شگفت انگیز تاکنون برجسته نشده است.
ولسوالی وردوج ولایت بدخشان در پایان روز پنجشنبه به دست طالبان سقوط کردهاست. نیروهای امنیتی به طرف ولسوالی بهارک که در جوار وردوج است عقبنشینی کردهاند. طالبان شب گذشته بالای مرکز ولسوالی حمله کرده بودند اما به مقاومت نیروهای امنیتی مواجه شدند و اکنون دوباره حمله کردهاند. به گفتۀ وی طالبان در پایان روز پنجشنبه دوباره حمله کردند و نیروهای امنیتی تا شام مقاومت کردند ولی چند پاسگاه را طالبان توانستند به دست آوردند. او میگوید پس از عقبنشینی نیروهای افغان از چند پاسگاه آنان در یک بخش کمربند ایجاد کردهاند و درگیری ادامه دارد.
Subscribe to:
Posts (Atom)